DİĞER
"Eğer tahminim doğru ise, Amerikan misyonerlerin 19. yüzyılda Bursa’da hayli faal olduğu, hattâ 1876’da (Cumhuriyet döneminde kapattırılacak olan) Bursa Amerikan Kız Koleji’ni kurdukları hatırlandığında, Amerikalı hanımların bu gözde sanatının bir şekilde yerli halk arasında yaygınlık kazanmış, hat sanatıyla da 'İslâmlaştırılmış' olması pek âlâ mümkündür sanırım."
"Çok sevdiğim, bu kasvetli günlerde ufkumu (yahut hiç olmazsa duvarlarımı!) aydınlatan hat san’atı ile veba arasındaki ilişkinin ilginç ve iç açıcı bir konu olacağı kanaatindeyim. Nasıl bir ilişki mi? Vebaya karşı duâların (tâun duâsı) san’atlı bir şekilde yazıldığı hat eserlerinden bahsedeceğim kısaca."
Gönüllü karantina günlerinde eve kapanmışken, hem yaptığı seyahatler hem de seyahatin kendisi hakkında düşüneduran Osman Tümay, eskiden uzak diyarlarda gezer ya da İstanbul sokaklarında gezinirken çekmiş olduğu fotoğraflar eşliğinde, edebiyatın içinde, seyahatnamelerin arasında dolaşıyor…
Türkçe derslerinde divan edebiyatına yapılan "taklitçi" ve "klişe" yorumları nesnel, bilimsel bir yargı değil, ideolojik bir duruştu...
© Tüm hakları saklıdır.
↑ Yukarı çık